Tøjet længe leve!

pexels-ketut-subiyanto-4545965

Det er i de gamle klæder, at man skal fortjene de nye.

 

Denne aldrende aforisme har sjældent oplevet en så bogstavelig og legitim moralisering, som det gør sig gældende i vor nutids samfund.

Miljøstyrelsen skønner, at vi i Danmark, gennemsnitligt gør vores garderobeskabe 16 kilo tungere hvert år. Skalerer man det op på landsplan, kan det omsættes til et nationalt forbrug på godt 92.000 tons tøj om året. Ved sammenligning med verdensgennemsnittet, på årlige 5 kilo per person, kaster Danmarks forbrug altså en betragtelig skygge af sig.

Hos Forbrugerrådet Tænk, ser man på danskernes forbrugsadfærd som en vigtig brik i en succesfuld grøn omstilling og noget tyder på, at der er nogle stumper der skal samles op.

En undersøgelse viser nemlig, at 30 procent af tøjet i vores garderober, forbliver i vores garderober.  Estimatet forlyder her, at vi i gennemsnit har 5 kilo tøj liggende i garderoben, som ikke får set dagslys på et helt år. En kvantitet der blot forøges og givetvis resulterer i bortskaffelse af tøjet.

Nordisk Ministerråd anslår sågar i en rapport, at 80 procent af alt det tøj vi kasserer, fortsat har 80 procent tilbage af dets anslåede levetid, og størstedelen heraf bliver sendt til et forbrændingsanlæg.

Man kunne da undre sig, om ens gamle klæder just taler til, at man har fortjent sig nogle nye.

 

Hurra! Og så det lange...

Det globale sko- og tøjforbrug vurderes at stige med 60 procent frem mod 2030. Foruden denne forudsigelse er der i forvejen sket en tredobling af tekstilproduktionen siden 1975.

Faktaboks:

Én enkelt T-shirt kræver omkring 1.400 liter vand at producere.

 

Ved produktionen af ét kilo tekstil bliver der udledt omkring 15 kg CO2.

 

Desuden bruges der også i gennemsnit, ét kilo kemikalier i produktionen af ét kilo tekstil.

Danskernes forbrug af tøj og sko forholder sig på nuværende tidspunkt 35 procent højere end verdensgennemsnittet, og selvom at strukturelle ændringer 

fra et politisk plan er påkrævet, er der dog endnu plads til at komme den grønne omstilling i forkøbet som privat forbruger.

 

Trods vores høje forbrugsrate, anslår Forbrugerrådet Tænk via en undersøgelse, at 95 procent af forbrugerne forventer, at deres tøj og sko produceres på ansvarlig vis. Dette resultat

tyder trods alt på, at vi danskere ikke intentionelt vender det blinde øje til tekstilproblematikken. Der er dog en komplikation, som vi alle til tider kan nikke genkendende til. Overblikket svinder sommetider ind og manglen på konkrete løsninger får viljestyrken til at dale og dermed erstattes de agtede slag i den grønne bolledej, med normative komfortsøgende løsninger ved vanens magt.

 

Men bare rolig..

 

Vi i UngEnergi, vil gerne hjælpe med at opridse arenaen således, at du målrettet kan udvælge den fejde med tøjforbruget, som giver bedst mening for dig. I denne serie kaster vi nemlig lys over en række konkrete løsninger, der har til hensigt at minimere tøjspild og skabe et klimabevidst garderobeskab med lang levetid, på en overskuelig måde.

 

Så stil skarpt ind på serien "Tøjet Længe Leve", genopfyld din inspirationsbeholder og lad dig frejdigt udpege din næste klimakamp!

 

 

 

Heldigvis findes der alternativer, der i sin eksistens udfordrer den traditionelle måde at forbruge tøj på. Du kan høre mere om ét af disse, i UngEnergis Klimapod nedenfor.

Scroll to Top