Artikel
"Corona-vaner" og miljøet
Takeaway pga. Corona
Salget af takeaway er steget markant gennem 2020 og 2021 mens Corona-epidemien har stået på, og med dét følger en masse emballage i form af pap og plastik. Just Eat melder f.eks. om en stigning på 20-30 % i København i forhold til 2019. Ser man på googles søgetrends, bliver der søgt på ”takeaway” og ”levering” i langt større grad end i årene før Corona.

Vores store forbrug af plastik på verdensplan er blandt de største miljømæssige udfordringer, vi står overfor. Hvis du drikker en kop kaffe af en engangskop på 15 min., tager det årevis for naturen at nedbryde den igen. Rigtig meget plastik ender i havet og det anslås, at hvis vores forbrug fortsætter på samme måde, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene.
Men der er også gode nyheder - til juli træder et nyt EU-direktiv i kraft som gør det ulovligt bruge en række engangsplastikprodukter som sugerør og plastikbestik.

Det er naturligvis et stort skridt i den rigtige retning, og det bliver spændende at følge med i, hvilke slags produkter de gamle af plastik erstattes af. Ikke alle genanvendelige materialer er 100 % genanvendelige, og selvom pap er bedre end plastik, er det stadig en belastning af vores renovationssystem og af miljøet.
Nogle der gennem mange år har specialiseret sig i 100 % nedbrydelige produkter til takeaway-branchen er Biofutura(link). Deres produkter er både komposterbare og 100 % nedbrydelige. Du kan altså smide dem direkte i køkkenhaven eller hjemmekomposten, hvis du har sådan en. Siden de er fremstillet i plantemateriale, igennem en bæredygtig proces, har de ingen negativ påvirkning på det samlede CO2-regnskab, hvis de bliver brændt af.

Du kan læse et indlæg på engelsk på om hvad EU-direktivet kommer til at betyde og præcist hvad, der bliver forbudt på biofuturas hjemmeside (her)
Den bedste løsning vil dog være et system uden behov for at forbruge nye materialer til fremstillingen af emballage, hvor indpakningen bliver genbrugt til præcis det samme igen og igen. I København findes Kleen Hub(link), som leverer genbrugelige bokse og krus til restauranter og cafeer. Søger man på nettet efter lignende initiativer, kan man finde et par stykker i andre storbyer rundt om i verden. Man fornemmer at det stadig er en meget ny ide, men forhåbentligt noget vi kommer til at se meget mere til.
Hvis du køber mad eller kaffe i en beholder fra Kleen Hub, kan du frit vælge mellem deres partnere, hvor du leverer den tilbage igen, så jo flere der kommer med, jo nemmere bliver det at bruge. Hvis du følger linket herover, kan du i bunden af deres side se et kort over de steder, der anvender deres service. Tv2 Lorry har også lavet et fint indslag om dem. (Se der der)

3 Gode råd
Sorter dit affald
Du gør det sikkert allerede, men for en god ordens skyld - Skyl plastbeholdere af og sørg for at de kommer i den rette spand. Undgå at papemballage bliver fedet og gør det samme med dét. På den måde sikrer du, at genanvendeligt materiale ikke går til spilde. Hvis du mangler en beholder til madrester, kan du også gemme emballagen til det formål og forlænge dets levetid på den måde.
Stil spørgsmål
Har du en fast kebab-pusher eller en stam-sushibar, så spørg dem, om de har tænkt over, hvordan de pakker deres mad ind? Alle restauranter er interesserede i glade kunder der vender tilbage, og samtidig er de fleste restauranter små eller mellemstore virksomheder, hvor et spørgsmål ved disken relativt hurtigt kan nå videre til chefens øre. Så hvorfor ikke foreslå dem at bruge nogle mere miljøvenlige alternativer?
Start en madklub
Hvis du køber takeaway for at slippe for at lave mad én gang om ugen, eller for ikke at skulle tænke på madlavning, når du spiller brætspil med de andre i din boble, eller bare for at få lidt afveksling fra dit eget menukort, kunne en madklub være en god og miljøvenlig løsning på det alt sammen, eller i hvert fald en måde at skære ned på takeaway-forbruget. Særligt når vejret bliver lidt bedre, og det er muligt at mødes og spise udenfor, er det endda også en ret sundhedssikker løsning.